Top 100 NL Websites 2014

Elk jaar maken wij een lijst van de websites die in Nederland het vaakst zijn bezocht. Opgedeeld in een aantal categorieën kun je zien wat Nederlanders online doen. Daarnaast zijn de rankings ook vergeleken met de voorgaande jaren zodat trends duidelijk zichtbaar zijn. 

[toc]

Samenvatting

De top 15 blijft al jarenlang ongeveer hetzelfde. De belangrijkste trend is dat dit jaar veel grote .com websites een betere positie hebben en zijn veel .nl websites licht gedaald. Op het gebied van social media blijven facebook, pinterest, twitter en linkedin het goed doen. Veel online media en kranten dalen met als uitzondering Reddit en de NOS. Verder zijn de websites in de categorie erotiek nog nooit zo populair geweest als nu. 

Top 10

In de top 10 hebben de telegraaf en nu.nl plaatsgemaakt voor de grote internationale websites van twitter en yahoo. De top 4 is net zoals 2011, 2012 en 2013 hetzelfde en hebben een zeer dominante positie. 

Nieuw in de Top 100

Dit jaar zijn er 20 nieuwe websites in de top 100, dat net is net iets meer dan vorig jaar. Een aantal hiervan is al erg bekend bijvoorbeeld NPO (een nieuwe website i.v.m. de naamswijziging), dropbox, mailchimp, travelbird en salesforce. Deze websites zullen waarschijnlijk de komende jaren de goede positie kunnen behouden. Thepiratebay was tijdelijk offline gehaald in Nederland maar is na de recente uitspraak van de rechter alweer snel teruggekeerd. Ikea, postnl en mediamarkt zitten net op de grens en moeten hun positie verder zien uit te breiden. 9gag en diply zijn leuke websites met grappige afbeeldingen, foto's en entertainment. Xnxx en Xcams zijn nieuwe erotiek websites die nu ook in Nederland veel bezoekers hebben. 

Buiten de top 100 t.o.v. 2013

Opvallend is dat een aantal gerenommeerde websites buiten de top 100 zijn gevallen. Vooral emerce, daisycon, statcounter, tradetracker, vi.nl en sitedeals hadden jarenlang een top positie maar zijn nu flink gedaald. Het verhaal van hyves is inmiddels wel bij iedereen bekend. Daarnaast zijn veel van de nieuwe toetreders uit 2013 weer gezakt. 

Grootste verbeteringen t.o.v. 2013

De verbetering van grote .com websites valt op. Dit kan te maken hebben met een wijziging in het algoritme van de indexeerfunctie van Alexa of Google, maar ook natuurlijk door marketing uitgaven of gewoon een betere prestatie. Msn, yahoo, apple en bing hebben jarenlang matig gepresteerd maar komen nu weer terug naar de top 30. Pinterest is weer populairder geworden en staat nu in de top 20. Erotiek websites doen het ook goed en hebben ook betere posities op de lijst. De grootste verbetering is te zien bij adcash en netflix. 

Grootste dalers t.o.v. 2013

De verbetering van veel .com websites gaat ten koste van een aantal .nl websites: de nederlandse kranten en online media daalt. De allergrootste daler is googleusercontent.com en ook flickr.com daalt hard. Persoonlijk vind ik de daling van Zalando opmerkelijk, ondanks de vele reclames die op de tv voorbij komen is de website toch minder populair. 

Indeling websites per categorie

Banken

Erotiek

Social Media en Fun

Media

Webshop 

Complete top 100

Top 100 NL Websites 2014 uitbesteden? Neem contact met ons op!

 
1 Start 2 Complete

Over de auteur

Edwin Muilwijk

http://linkedin.com/in/edwinmuilwijk https://twitter.com/EdwinMuilwijk